BEL FITIĞI İÇİN BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

Sırtımızda boyun bölgesinden başlayıp, kuyruk sokumuna kadar inen omurilik kanalını oluşturan 31 adet omur mevcuttur. Omurların arasında hareket etmemizi sağlayan, omurganın dayanıklı olmasını ve darbelere karşı korunmasında görev yapan disk şeklinde özel bağ dokusu bulunur. Bu bağ dokusu iç ve dış tabaka olarak iki bölümden oluşur. Dışta bulunan tabakanın yapısı bozulduğunda içte bulunan yumuşak tabaka dışarı doğru taşma gösterir. Taşan iç tabaka yani fıtıklaşan kısım omurilik kanalında bulunan sinirlere baskı yapar. Bazı durumlarda fıtıklaşan kısım kimyasal maddeler salgılar ve ağrı yapar. Bu şekilde meydana gelen hastalığa bel fıtığı denir.

Bel fıtığı belirtiler nelerdir?
En büyük belirtisi belde ve bacağa doğru uzanan ağrıdır. Bacakta uyuşma, güç kaybı, yürümede zorluk çekme, hareket yapmada zorlanma gibi belirtiler görülür.

Bel fıtığı olma riski taşıyanlar?

Aşırı kilolu kişiler, gebelikte vücut ağırlığının öne doğru ilerlemesi de omurgaya yük binmesine neden olacağından bel fıtığı riskini arttırır. Hareketsiz yaşam, kasların zayıflamasına neden olacağından riski arttırır. Mesleki faktörler de bel fıtığında etkilidir. Ağır kaldırma, sürekli öne doğru eğilerek çalışma, sürekli ayakta çalışma ya da oturarak çalışma, halter, güreş ve kürek sporcularında bel fıtığı sık görülen hastalıktır.

Bel fıtığı bitkisel tedavisi nedir?

1.       Gün 8-10 gram kadar yani bir tutam Kırk kilit bitkisini (at kuyruğu) bir bardak suda 5 dakika kadar kaynatın. Ilımasını bekleyin. Düz bir yere uzanıp boyundan başlayıp kuyruk sokumunun sonuna kadar parmak uçlarınızla ılımış bitki suyunu sürün. Bu kürde birinin yardım etmesi gerekmektedir.  
2.       Gün aynı şekilde ardıç yağı uyguluyorsunuz.
Bir gün kırkkilit bitkisinin kaynamış suyu, bir gün ardıç yağı uygulayarak 1 hafta boyunca devam edin. Ağrılarınızın azaldığını, omurlarınızda rahatlama olduğunu göreceksiniz.

Bel fıtığında beslenme önerileri nelerdir?
Bel ve boyun tedavisinde doğru beslenerek daha çabuk iyileşme sağlayabilirsiniz. Bel ve boyun sağlığınız için yüksek kalsiyum içeren gıdalar tüketin. Marul, kıvırcık, dereotu, peynir yüksek kalsiyum içeren gıdalardır. Bel ve omurlarınızın güçlenmesi için balık, bamya, barbunya, incir, fındık önemli gıdalar arasında yer alıyor.  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LAVANTA YAĞI VE TÜTSÜSÜNÜN FAYDALARI

ANASON (ANİS) ÇAYININ FAYDALARI

ÇİÇEKLERİN OLUMLU ENERJİLERİ